فهرست مطالب

مهندسی شیمی ایران - پیاپی 15 (فروردین و اردیبهشت 1384)

دوماهنامه مهندسی شیمی ایران
پیاپی 15 (فروردین و اردیبهشت 1384)

  • 100 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1384/02/15
  • تعداد عناوین: 17
|
  • سرمقاله
  • مقالات
  • علی الله وردی، ابراهیم نجفی کانی صفحه 3
    با توجه به ضرورت روزافزون تسریع کارهای ساختمانی و همچنین موارد کاربردی از جمله تعمیر باند فرودگاه ها و بزرگراه ها، تولید سیمان های زودگیر با مقاومت اولیه بالا در کشور بیش از پیش ضروری به نظر می رسد. در این مقاله روش های معمول تولید سیمان های زودگیر با مقاومت اولیه بالا مورد بررسی قرار گرفته است. پارامترهای موثر بر گیرش و سخت شدن که عبارتند از ترکیب شیمیایی و مینرالی مخلوط مواد خام و سیمان، فرایند پخت، نرمی سیمان، و شرایط عمل آوری به طور مختصر مورد مطالعه قرار گرفته است. روش های مورد بررسی دسته ای بر پایه پخت یک مخلوط مواد خام با ترکیب شیمیایی بخصوص و تولید ترکیب خاصی از فازهای مینرالی سیمان و دسته دیگر بر پایه تهیه مخلوط های چند جزئی می باشند. همچنین تولید سیمان های زودگیر با مقاومت اولیه بالا بر پایه سیمان پرتلند از طریق کنترل میزان نرمی و ترکیب مینرالی نیز طرح شده است.
    کلیدواژگان: سیمان زودگیر، مقاومت اولیه، فاز مینرالی، مخلوط چند جزئی، نرمی سیمان، فرایند پخت
  • محمد مهدی منتظر رحمتی، هادی ابراهیمی تیرتاشی صفحه 13
    گاز طبیعی یک منبع مهم انرژی است که تحت شرایط تولید طبیعی از بخار آب اشباع می شود. بخار آب خورندگی گاز طبیعی را افزایش می دهد، به خصوص وقتی گازهای اسیدی نیز در آن وجود داشته باشند. روش های گوناگونی جهت خشک کردن گاز طبیعی می تواند استفاده شود، در این مقاله، نم زدایی گاز طبیعی توسط یک جاذب خشک کن (سیلیکاژل) به لحاظ توانائی در فراهم کردن نقاط شبنم بسیار پایین بررسی می شود. تحلیل طراحی یک واحد نم زدا با استفاده از چهار ستون برای خشک کردن 260 میلیون استاندارد فوت مکعب گاز طبیعی در این مقاله ارائه و آثار پارامترهای گوناگون عملیاتی بر روی طراحی واحد بررسی شده است. مطالعه همچنین شامل طراحی یک کاربرگ (spreadsheet) جهت شبیه سازی ستون ها و مقایسه نتایج حاصل از محاسبات هیدرودینامیکی ستون ها است. نتایج، قطر داخلی ستون ها را تقریبا بدون خطا در مقایسه با مقدار واقعی و ارتفاع بستر را با حدود 5% خطا نشان می دهد.
  • رحمت الله . رحیمی_لیلا حجت کاشانی صفحه 19
    از تکنیک های موثر و قابل قبول در سنتز ذرات نانومتری، تکنیک استفاده از پلاسما را می توان نام برد. پودرهای نانومتری نیتریت های مختلف توسط این روش سنتز می شوند. در این مقاله به بررسی سنتز نیتریت آلومینیوم با ابعاد نانومتری و عوامل موثر در سنتز آن از قبیل تبدیل پودرهای اولیه به فاز گازی، سرعت سرد کردن، حضور عناصری مانند Mo، Cr، Zr، Ti می پردازیم.همچنین پراکندگی و رشد ذرات تولید شده رامورد مطا لعه قرار می دهیم.
    کلیدواژگان: ذرات نانومتری، پلاسما، فاز گازی، پودرهای اولیه، پراکندگی پودرها، شکل و ابعاد ذرات
  • محمدرضا سرمستی امامی، محمد سلطانیه، محمد قربانی صفحه 24
    تمیز کردن گاز یک وظیفه مهم در صنعت سیمان است. رسوب دهنده الکترواستاتیکی گزینش مناسب برای تمیز کردن شارهای جرمی بزرگ گازهای احتراق با راندمان مناسب و اقتصادی است. در این پژوهش عوامل خوردگی رسوب دهنده الکترواستاتیکی و دودکش اصلی شرکت سیمان مازندران بررسی شده است. محاسبات (تعیین اسیدیته و سرعت خوردگی) و نتایج تجربی (آزمایشات متالورژیکی) نشان داد که تشکیل اسید (اسید سولفوریک) عامل اصلی خوردگی می باشد.
    کلیدواژگان: رسوب دهنده الکترواستاتیکی، دودکش اصلی، خوردگی، سیمان
  • محمدصادق حاتمی پور، محمدعلی فربودنیای، سید مهدی مجیدی، مهرزاد عبدی صفحه 33
    مقاله حاضر قسمتی از نتایج تجربی حاصل از اجرای یک طرح پژوهشی در زمینه استفاده از ضایعات مرکبات در استان فارس می باشد که بیانگر پتانسیل مناسب ضایعات صنایع تبدیلی مرکبات کشور برای تولید مواد با ارزش می باشد. محصول اصلی این صنایع آب میوه و کنسانتره می باشد و حدود نیمی از مرکبات ورودی به آنها، بصورت ضایعات از خط تولید خارج می گردد. این ضایعات را می توان به ترکیبات با ارزشی نظیر پکتین، الیاف خوراکی، روغن هسته، اسانس، اسید سیتریک و ترکیبات داروئی متعددی تبدیل کرد. بر اساس اطلاعات آزمایشگاهی بدست آمده، با استفاده ازکل ضایعات مرکبات در صنایع تبدیلی کشور می توان سالیانه حدود 3600 تن پکتین، 3800 تن الیاف خوراکی، 325 تن اسانس و1350 تن روغن هسته مرکبات تولید کرد و علاوه بر ایجاد ارزش افزوده اقتصادی بسیار بالا، از آلودگی محیط زیست نیز جلوگیری بعمل آورد.
    کلیدواژگان: ضایعات مکربات، پکتین، الیاف خوراکی، اسانس، روغن هسته مرکبات، ترکیبات سیترات، کودهای زیرمغذی
  • حمید گنجی، مهرداد منطقیان، سعید زرین پاشنه صفحه 41
    در این تحقیق پیشرفت های انجام گرفته برای غلبه بر مشکلات فرایند زوج شدن اکسایشی متان(OCM) مورد بررسی قرار گرفته است. از مشکلات مهم این فرایند می توان پایین بودن بهره واکنش، دمای بالا و گرمازا بودن واکنش نام برد. با استفاده از طرح مختلف رآکتورها می توان تا حدودی این مشکلات را برطرف نمود. رآکتورهای بستر سیال، غشائی و بستر شبه متحرک می توانند جایگزین مناسبی برای رآکتورهای معمولی بستر ثابت باشند. رآکتورهای بستر سیال با به حداقل رساندن زمان تماس اکسیژن با متان از اکسیداسیون محصولات جلوگیری می کنند. این رآکتورها تا حدود زیادی از مشکلات حرارتی سیستم می کاهند و همچنین می توان کاتالیست کک گرفته را در یک فرایند مداوم احیا نمود. رآکتورهای غشائی با عبور قابل تنظیم اکسیژن به محیط واکنش از اکسیداسیون کلی محصولات مطلوب جلوگیری کرده و باعث بالا رفتن بهره واکنش می شوند. با استفاده از رآکتورهای بستر شبه متحرک می توان با جداسازی محصولات مطلوب همزمان با واکنش، از اکسیداسیون آنها به جلوگیری نموده و متان واکنش نداده را به محیط واکنش برگشت داد و بهره واکنش را تا حد قابل قبولی بالا برد.
    کلیدواژگان: زوج شدن اکسایشی متان، بهره واکنش، راکتورهای بستر سیال، راکتورهای غشائی، راکتورهای بستر شبه متحرک
  • سید فواد آقامیری، احمد بیات، احمد محب، غلامرضا وکیلی نژاد صفحه 49
    هدف از این تحقیق بررسی جاذب های متفاوت به منظور تعیین پتانسیل آنها در پاکسازی لکه های نفتی از روی آب دریا می باشد. باگاس با دو مش متفاوت و پوست برنج به عنوان جاذب های طبیعی و پلی پروپیلن بی بافت به عنوان جاذب سنتزی مورد آزمایش قرار گرفتند. نتایج نشان می دهند که پلی پروپیلن بی بافت دارای بالاترین میزان جذب نفت در بین جاذب های مورد بررسی بوده و توانایی جذب 9-7 گرم از مواد نفتی مختلف را به ازای هر گرم از وزن خود داراست. باگاس با مش 45-18 نیز می تواند 6-5 گرم از مواد نفتی را به ازای واحد وزن خود جذب نماید. میزان جذب باگاس با مش18-14 و پوست برنج قابل قیاس بوده و نسبت به جاذب های قبلی کمتر می باشد.
    کلیدواژگان: آلودگی نفتی، جذب، پلی پروپیلن بی بافت، باگاس، پوست برنج
  • محمدعلی دهنوی، سید حسن هاشم آبادی، اصغر علیزاده داخل صفحه 55
    استفاده از تکنیک CFD برای پیش بینی و بررسی مشخصات جریان سیال و انتقال حرارت در دستگاه های بستر سیال اخیرا گسترش پیدا کرده است. در این مقاله، ابتدا معادلات و روابط حاکم بر یک بستر سیال از نظر تئوری مرور شده است. سیال سازی، کاربردها و عوامل موثر بر آن مورد بررسی قرار گرفته است. در بخش طراحی، با استفاده از تکنیک CFD یک خشک کن بستر سیال برای خشک نمودن تفاله های چغندر قند طراحی گردیده است. ابعاد بستر محاسبه شده، الگوهای جریان و بردارهای سرعت سیال در داخل بستر مورد بررسی قرار گرفته است. برای بستر طراحی شده، مقادیر سرعت و افت فشار در مناطق مختلف بستر محاسبه گردیده است. منحنی های تغییرات فشار برحسب ارتفاع بستر ارائه شده است.
    کلیدواژگان: بستر سیال، CFD، خشک کن
  • رضا آذین، ریاض خراط صفحه 66
    در این مقاله، ذخایر نفت سنگین و قیر طبیعی در جهان و ایران مورد بررسی قرار گرفته و به دسته بندی این گروه از ترکیبات هیدروکربنی براساس خواص فیزیکی و اجزاء تشکیل دهنده آنها اشاره شده است. براساس اطلاعات موجود، بزرگترین ذخایر نفت سنگین و قیرطبیعی در نیمکره غربی جهان و در کشورهای کانادا و ونزوئلا واقع شده است. با وجود این، کشورهای خاورمیانه و به ویژه ایران دارای ذخایر قابل توجه نفت سنگین هستند که به طور عمده در جنوب غرب کشور واقع شده اند. در ادامه به میزان و موقعیت ذخایر نفت سنگین ایران اشاره شده است. همچنین مشکلات برداشت از این مخازن در سه مرحله توسعه، استخراج، انتقال و فراوری مورد بررسی قرار گرفته است. سپس روش های متداول و نوین برداشت از مخازن نفت سنگین معرفی شده اند.
    کلیدواژگان: نفت سنگین، نفت بسیار سنگین، قیر طبیعی، ازدیاد برداشت نفت، ایران، بوشهر، EOR
  • اخبار و گزارشها
  • صفحه 79
|
  • Ali Allahverdi , Ebrahim Najafi Kani Page 3
    Nowadays, increasing the speed of construction works and applications such as repair of airways and highways have provided a basis for production and use of fast set and high early strength cements. In this paper, methods of producing fast set and high early strength cements are introduced. The parameters influencing cement setting and hardening including chemical and mineralogical composition, burning process, fineness of cement, and curing conditions are briefly studied. Methods discussed include those based on burning a raw mix of specific chemical composition to produce a given mineral composition and those based on preparation of multi-component mixtures. Portland-based fast set and high early strength cements could also be produced by controlling the fineness and mineralogical composition of Portland cement.
  • Montazer-Rahmati, M. M., H. Ebrahimi-Tirtashi Page 13
    Natural gas as one of the most important energy sources is usually saturated with water when produced from the gas well. Water vapor increases the corrosive power of natural gas, especially in presence of sour gases. Of the various possible methods of drying the natural gas, using silica gel as an adsorbent is considered in this work because of its capability in providing very low dew points. The design procedure has been presented and analyzed here for four dehumidification columns that are used for dew point control of 260 MMSCFD of natural gas and the effect of various parameters has been investigated. A spreadsheet has also been presented that can be used for process simulation. The results of the hydraulic design procedure show an error of about 5 percent in adsorbent bed height and almost no error in the column internal diameter as compared with actual values.
  • Rahmatollah Rahimi Page 19
    The production of nanopowders is one the most noticeable applications of induction plasma. An aim of the work is to extend the thermal plasma technique to the synthesis of nanosize nitride based composite powders and to determine an influence of process parameters on characteristics of produced powders. The nanosize nitride –based composites are prepared by evaporation of coarse commercially available powders of chemical elements such as Mo, Cr, Ti, Zr and subsequent condensation of products into a inductively coupled nitrogen plasma(ICP(.
  • Mohammadreza Sarmasti, Mohammad Soltanieh, Mohammad Ghorbani Page 24
    Gas cleaning the cement industry is an enormous task. The electrostatic precipitator is the appropriate opportunity to clean large mass fluxes of flue gas with appropriate efficiency and economy. In this research, causes of corrosion in electrostatic precipitator (ESP) and main stack of mazandaran cement factory were investigated. Calculation (determination of pH and corrosion rate) and experimental results (metallurgical tests) show that acid formation (sulfuric acid) is the main cause of corrosion.
  • H. Ganji, M. Manteghian, S. Zarrinpashne Page 41
    In this contribution we overview the recent advances on OCM process to overcome process problems. From different problems of this process, low selectivity and yield, high temperature, and exothermic nature of reactions can be mentioned. By using different reactor type and configuration these problems can be reduced. Fluidized bed reactors, membrane reactors, and simulated moving bed chromatographic reactors are good substi tutes for conventional fixed-bed reactors. Fluidized bed rea-ctor suppresses the further oxidation of products by minimizing the oxygen contact time with methane and it can cope with the large amount of heat released by the highly exothermic OCM reactions. It also has the ability to be operated with continuous addition and withdrawn of catalyst from the reactor zone. Membrane reactor can prevent deep oxidation with adjusting oxygen flow to the reaction zone. By using simulated moving bed chromatographic reactors, the desired products will be separated from the mixture as soon as they are produced and unreacted methane can be recycled to reactor.
  • Aghamiri, Seyedfoad, Bayat Ahmad, Moheb Ahmad, Vakili-Nezhad, G.Reza Page 49
    The object of this research is investigating different sorbents in order to determine their potentials in oil spills cleanup from sea water. Experiments were done about Bagasse with two different mesh and rice hull as natural sorbents and polypropylene non woven as a synthetic sorbent. Results show that polypropylenene non woven has the highest oil sorption capacity among sorbents that are under study and this sorbent is capable to sorb 7-9 grams of different types of oils per each gram of its weight. Bagasse with mesh 18-45 can sorb 5-6 grams of different types of oils per each gram of its weight. The sorption capacities of bagasse with mesh 14-18 and rice hull are comaparable and less than two former sorbents.
  • M. A. Dehnavi, S. H. Hashemabadi, A. A. Dakhel Page 55
    Application of Computational Fluid Dynamics (CFD) technique for the prediction and investigation of flow and heat transfer in fluidized beds has been developed recently. In this paper the governing equations on fluidized beds has been reviewed theoretically. A CFD-based design of an experimental fluidized bed dryer for drying of sugar beet particles has been reported. Based on this technique, bed size, flow pattern and velocity vectors in the fluidized bed were investigated. For the designed bed, velocity profiles and pressure drop have been calculated in different regions of the bed.
  • Reza Azin Page 66
    In this paper, an introduction was made on the heavy oil, extra heavy oil, and natural bitumen resources in the world, as well as in Iran. These mixtures were categorized according to their physical properties and chemical composition. According to existing information, the giant extra heavy oil, and natural bitumen reserves are located in the western hemisphere. However, the Middle East countries, including Iran have considerable heavy oil reserves. In Iran, the major heavy oil resources are located in the south and south-west of the country, and the reserves are reported in this paper. Also, the challenges during development, production, transport, and processing of heavy oil and bitumen are addressed. The common and innovative methods of heavy oil production are introduced.